Inteligentná a udržateľná mobilita je budúcnosť. Ako sa vieme zapojiť?

Online webinár s názvom Inteligentná a udržateľná mobilita – inšpirácie a príklady dobrej praxe z USA bol prvým zo série tohtoročných webinárov a prednášok, kde sme sa aktívne zúčastnili. Náš CEO Martin Jančo vystúpil ako jeden zo speakrov, ktorý hovoril práve o inteligentnej a udržateľnej mobilite. Okrem iného tu zazneli aj ďalšie veľmi významné témy ako elektromobilita či vodíková mobilita, ktorú Slovensko prezentuje na svetovej výstave Dubai Expo 2020.

Dá sa povedať, že Slovensko je „automobilová veľmoc“, nakoľko je v oblasti automotive veľmi známe, keďže práve u nás sídli množstvo automobilových závodov. Okrem iného sme vo veľkej miere producentom vlakových vagónov, čo z nás robí najväčšieho producenta mobility na obyvateľa na svete.

Zmeny v automotive vidíme ako možnosť pridať práve tomuto segmentu ešte väčšiu hodnotu, ako sme doposiaľ mali. Jedna z najväčších príležitostí je momentálne transfer R&D aktivít automobilových dodávateľov ako dizajn a customer care na Slovensko. Hnacou silou je výrazne kratší čas, potrebný pre uspokojenie trhových potrieb, spôsobený práve EV revolúciou. Aby sme využili tento potenciál, musíme posilniť spoluprácu medzi univerzitami, SAV a priemyslom.

Ďalšia nová kapitola príležitostí pre Slovensko sa nachádza v oblasti IT, kde chýbajú v Európe státisíce ľudí. Požiadavky automobilového priemyslu budú hlavne v týchto technologických oblastiach: Automotive embedded, Verification engineering, bezpečný vývoj SW a samozrejme AI. Toto všetko v súčasnosti na Slovensku už robíme, bude však potrebné výrazne rozšíriť kapacity a určite doškoliť chýbajúce oblasti ako AUTOSAR, MISRA...

Pre použitie know-how z IT pre oblasť mobility musíme vytvoriť otvorený virtuálny priestor pre dáta získavané z mobility. To môže generovať nový business potenciál pre slovenské SEM, na poskytovanie väčšieho množstva inteligentnej mobility v mestách na Slovensku.

Slovensko môže byť testovacím „laboratóriom“ pre celú Európu. Vďaka prítomnosti priemyslu a IT, topológii krajiny a dopravnej siete by to nebolo prvýkrát.

Veľmi dobrá príležitosť pre technologické startupy a SEM na Slovensku, ktoré majú víziu v mobilite, je ESA PECS program. Technické tímy môžu získavať znalosti pod záštitou ESA na rozličných projektoch, aby diverzifikovali svoj prístup k viacerým oblastiam, napríklad automobilovému priemyslu a vesmírnemu odvetviu, ako my.

Slovensko má totiž schopnosť navrhovať a vyvíjať špecifické riešenia mobility. Príkladom je aj koncept auta MH2, ktorý poznáme zo Slovenského stánku na  Dubai Expo 2020.

Práve kvôli úlohám ktoré Slovensko v blízkej dobe z pohľadu Inteligentnej mobility čakajú, vzniklo združenie Smart mobility Slovakia. Združenie je platformou spolupráce subjektov súkromného, akademického, verejného sektora a občianskej spoločnosti, ktorí sa angažujú v doméne mobility alebo ju svojimi aktivitami ovplyvňujú. Mobilitu chápe ako komplexný hodnotový reťazec prepojenia dopravy s priemyselnými odvetviami a službami cielený na používateľa s ohľadom na spoločenské aspekty, potreby a požiadavky ľudí. M2M Solutions je jedným zo zakladajúcich členov tohto združenia.

Veronika Dubovcová