Ako naučiť vrátnika všetky svetové jazyky?

Organizácia transportnej logistiky v závode je komplikovaný proces a spoločnosti čelia častokrát rôznym komplikáciám. Medzi najpodstatnejšie riziká patrí manuálne plánovanie dopravy, meškajúce kamióny, problém vodičov dorozumieť sa s vrátnikom či pracovníkmi závodu, zložitý proces registrácie dopravy alebo blúdenie kamiónov v areáli spoločnosti. Vodiči často ovládajú len svoj rodný jazyk a komunikácia tak býva jedným z najčastejších kameňov úrazu.

Vďaka automatizácii a optimalizácii procesov môže byť organizácia transportnej logistiky omnoho jednoduchšia. Naše riešenie, ktoré sme vyvíjali na mieru, pomohlo odstrániť väčšinu problémov a zároveň výrazne uľahčilo plánovanie a organizovanie procesu transportnej logistiky v závode.

Systém Dock&Yard, ktorý sme vyvinuli, dokáže odstrániť jazykovú bariéru, znížiť vyťaženosť personálu o 20% a čas vykládky a nakládky znížiť až o 45%, čo je naozaj markatný a citeľný rozdiel.

Softvérová časť zabezpečuje registráciu dopravy do časových okien, čo zaručí kontinuitu dopravy v závode. Vodičovi sa pridelí číslo dopravy a po príchode tak nevznikajú prestoje a kolóny na vstupe do areálu spoločnosti.

Vodič, ktorý prichádza, si v multijazyčnom kiosku zvolí jazyk a následne sa zaregistruje pod prideleným číslom dopravy. Po úspešnej registrácii sa mu sprístupní vstup do priestoru Parcel Locker, čo predstavuje súbor automaticky uzamykateľných skriniek, v ktorých sú uložené smart zariadenia. Vodičovi je pridelené jedno personalizované zariadenie pre jednoduchú komunikáciu. Zariadenia sa počas nečinnosti bezdrôtovo nabíjajú.

Následne, prostredníctvom komunikačného zariadenia, dostane vodič výzvu na vjazd kamiónu do areálu. Snímače na vstupe načítajú evidenčné číslo vozidla a automaticky sa otvorí rampa. Systém naviguje vodiča po areáli podniku priamo na miesto vykládky alebo nakládky. Tým je ušetrený čas a vodič nemusí blúdiť a hľadať, kde sa má dostaviť. Pri vykládke a nakládke nemusí vôbec dôjsť k stretnutiu so zamestnancami, nakoľko takmer všetky potrebné úkony dokáže vodič potvrdiť prostredníctvom komunikačného smart zariadenia. Príjazdy do jednotlivých dokov sú regulované prostredníctvom semaforov.

Pracovníci závodu majú v jednotlivých dokoch k dispozícii informačný panel, na ktorom vidia aktuálne informácie o práve prebiehajúcom procese. Vďaka tabletu môžu pracovníci obsluhovať celý proces vykládky a nakládky a potvrdzovať jednotlivé úkony. Bezpapierové riešenie ušetrí nielen čas, ale i životné prostredie. 

Po vykonaní všetkých potrebných úkonov, vyložení a naložení tovaru, odovzdá vodič pri východe z areálu komunikačné smart zariadenie späť do priestoru Parcel Locker a následne opustí priestor závodu.

Vďaka bezobslužnému systému Dock&Yard tak proces transportnej logistiky dostáva nový rozmer a väčšina každodenných problémov, s ktorými sa spoločnosti stretávajú, je vyriešená. 

Systém Dock&Yard, ktorý je súčasťou systému transportnej logistiky, sme prezentovali na československej konferencii Lean Summit, ktorá patrí k najzaujímavejším technologickým konferenciám. Množstvo spoločností predstavuje technologické novinky a inovácie, ktoré pomáhajú zlepšovať a zefektívňovať procesy vo výrobných závodoch. Svojou troškou sme prispeli aj my, vďaka prezentácii prípadovej štúdie bezobslužného systému transportnej logistiky. Ako Gold partner sme dostali priestor aj na odprezentovanie ďalších systémov v stánku. Vznikol tak priestor aj na networking a my sme mohli spoznať mnohých partnerov. Ďakujeme za túto možnosť a pripájame aj niekoľko fotografií a rýchly pohľad na to, ako konferencia prebiehala.

Veronika Dubovcová