LED svetlá dokážu odstrániť skryté náklady

Viaceré firmy, predovšetkým výrobné, potrebujú pri svojej činnosti vysokú rýchlosť vychystávania. Môže im pri tom pomôcť systém nazývaný Pick to Light, ktorý dokáže vychystávanie zrýchliť až o 50 % a zároveň pri znížení chybovosti pod 0,0001 %. Príkladom pre rýchlu navigáciu v sklade je náš systém M2L.

142961538_799060534015284_2250016671039357021_n.jpg

Keď naviguje svetlo

Fungovanie technológie Pick to Light je v podstate jednoduché. Ide o rýchlu navigáciu pomocou svetiel – skladový pracovník vychystáva tovar iba z tých pozícií, pri ktorých svieti svetlo. Výhodou je, že nemusí potrebné položky hľadať, tým tento spôsob vizuálnej navigácie úplne maximalizuje produktivitu výberu a vkladania. Navyše sa podstatne šetrí čas pri školení nových zamestnancov. M2L dokáže spracovať viaceré objednávky súčasne, dokonca vie upozorniť na nízke množstvo tovaru v sklade. Pick to Light je vhodný pre všetky druhy tovaru. Nezávisí na tom, či ide o malé KLT pozície alebo veľké paletové pozície.

 

Skryté náklady produkuje chybné vychystávanie

Nie vždy si to majitelia firiem uvedomujú, ale veľké skryté náklady vznikajú pri chybách pri vychystávaní. Či už sú to nesprávne vychystané objednávky, alebo zamenený či chýbajúci komponent, dôsledky môžu byť fatálne. Tieto chyby môžu spôsobiť zastavenie výrobnej linky, čo stojí nemalé financie. Nekvalita vo výrobe, ktorá môže byť ďalším dôsledkom chybného vychystávania, zas prináša zlé meno firme. Je preto veľmi dôležité zabezpečiť minimalizáciu chýb, zároveň však musí byť zachovaná vysoká rýchlosť vychystávania.

 

Zaškolenie bez starostí

Aj keď sa mnohé firmy spoliehajú na svojich dlhoročných skladníkov, ktorí majú dokonalý prehľad o sklade, nie vždy sa to musí vyplatiť. Skúsený zamestnanec je totiž tiež len človek a pri vychystávaní sa môže pomýliť. Čo potom čakať u brigádnikov a nových zamestnancov, ktorí o sklade vôbec nič nevedia? Pri vychystávaní so systémom M2L sa operátor venuje len vyberaniu podľa svetla, systém za neho „rozmýšľa“. Nie je teda unavený a dokáže pracovať viac a byť v pohode. Zároveň mu viac energie ostáva na riešenie špeciálnych situácií.  Nasadenie skladového systému Pick to Light dokáže vyriešiť i tento problém, pretože znižuje čas zaškolenia až o 85 %. Nových operátorov je možné zaškoliť veľmi rýchlo, čo zabezpečí, že ich práca bude mať požadovanú kvalitu. Dokonca pri použití tzv. skeneru na rukavici dokážu pracovať prakticky hneď a bez chýb. Pri nasadení systému Pick to Light sa dokonca od operátorov nevyžaduje od ani znalosť slovenčiny.

 

Adaptabilita na regály

Systém M2L je možné použiť pri regáloch rôznych typov, pričom inštalácia je veľmi jednoduchá. Naša spoločnosť ponúka aj návrh a výrobu potrebných úchytov, ktoré následne vyrábame pomocou techológie 3D tlače. Možnosťou je i dodávka spolu so skladovým systémom, resp. napojenie na existujúci skladový systém. Chybovosť je možné znížiť ešte viac, a to pomocou RFID brány, ktorá ponúka sekundárnu kontrolu. V budúcnosti plánujeme ďalšie rozšírenie systému o rozpoznávanie vychystaných komponentov umelou inteligenciou na základe fotografií. 

Zaujímavé štatistiky

Systém Pick to Light ponúka aj ďalšie možnosti, a to vďaka dátam, ktoré zbiera počas svojej práce. Jedným zo spôsobov ich použitia je preukázanie vysokej kvality, ktorá bola použitá pri vychystávaní. Mnohí zákazníci to požadujú nielen pri výberových konaniach, ale aj pri ďalšej spolupráci. Keď sa stane, že dôjde k reklamácii, nie je problém na základe dát presne určiť, kde sa stala chyba a ktorý pracovník je za to zodpovedný. Vďaka zozbieraným dátam je možné i adresnejšie odmeňovať a zároveň motivovať jednotlivých operátorov za základe KPI. Na základe dát je možné v sklade identifikovať i úzke hrdlá či problémové lokácie. Odborníci totiž tvrdia, že až 80 % chýb vzniká pri niektorých problémových lokáciách. Údaje, ktoré systém Pick to Light prinesie, je možné využiť aj na určitú reorganizáciu skladu, aby bol tovar uložený podľa obrátkovosti. Tým sa skladníkom ušetrí čas pri ceste s tovarom.

Veronika Dubovcová