AMR alebo AGV? Ktorý robot je najvhodnejší pre váš sklad?

Roboty sa stávajú čoraz bežnejšou súčasťou nášho života. Okrem domácnosti ich dnes môžeme nájsť aj v inteligentných a moderných skladoch, kde majú skutočne všestranné využitie. Inteligentné robotické zariadenia okrem času dokážu ušetriť aj nemalé množstvo financií.

Automatizácia internej logistiky je výzvou pre stredné aj veľké podniky. Vďaka nej je možné organizovať prepravu materiálu, efektívne plánovať dodávky a optimalizovať produktivitu. Zamestnanci môžu vykonávať svoju činnosť pri vychystávaní tovaru jednoduchšie a zároveň spoľahlivejšie.

Automatizácia skladov je povinnou jazdou dnešnej doby

Automatizované riadené vozidlá (AGV) boli donedávna jedinou možnosťou, ako automatizovať internú logistiku. Vo veľkých pevných inštaláciách sa stali povinnou súťasťou aj napriek počiatočným vysokým nákladom a dlhšej dobe návratnosti investícií.

Yale-Materials-Handling-Guided-Vehicles-Beverage-Industry.jpg

AGV je možné riadiť jednoduchými programovacími pokynmi, pre navigáciu je potrebný vodič alebo senzory či magnetické prúžky. Trasa je integrovaná priamo v zariadení, respektíve v podlahe a jej zmena je zvyčajne natoľko nákladná, že zariadenie je potrebné naprogramovať správne hneď na začiatku jeho používania. Tým pádom počas celej doby svojej činnosti a životnosti AGV vykonáva rovnakú činnosť na rovnakej dráhe. Pokiaľ vo vašom podniku máte pevne stanovenú opakujúcu sa činnosť, ktorá bude v dlhom časovom horizonte nemenná, automatizované riadené vozidlo je pre vás ideálnym riešením.

Obmedzením sú pevne stanovené trasy a nemožnosť prekonať prekážku v dráhe, napriek tomu, že ju zariadenie dokáže detekovať. Tu môžu vznikať prestoje, čo firme môže spôsobiť zvýšenie nákladov. V porovnaní s vychystávaním tovaru len prostredníctvom operátorov a manuálne riadených vozidiel, je toto riešenie oveľa vhodnejšie na optimalizáciu procesov a zvýšenie rýchlosti vychystávania.

Ako docieliť odstránenie prestojov a vysokú flexiblitu? AMR môže byť riešením

Autonómne mobilné roboty (AMR) sú navigované prostredníctvom máp, ktoré vytvára priamo robot, prechádzajúci po areáli. AMR využívajú na tvorbu máp údaje zo senzorov a kamier a vytvorenú mapu prezdieľajú do ostatných zariadení. Vďaka tomu dokážu efektívne meniť svoju trasu v prípade prekážky v reálnom čase a nevznikajú tak prestoje pri vychystávaní materiálu. Mobilný robot obsahuje softvér, ktorý je jednoducho nastaviteľný vďaka prívetivému užívateľskému rozhraniu, a tým pádom je možné zmeniť jeho činnosť aj trasu v prípade potreby veľmi rýchlo.

skenplochy.png
skenovanie plochy.png

Vďaka jednoduchému a rýchlemu nasadeniu je možné zariadenie používať aj v novom prostredí takmer okamžite a procesy tak možno optimalizovať veľmi rýchlo. Operátor dokáže robota privolať jednoducho stlačením tlačidla alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie. Mobilné roboty dokážu byť plne autonómne vďaka použitiu otvorenej komunikačnej platformy a možnosti spolupráce s aplikáciami tretej strany. V praxi to znamená, že mobilné roboty dokážu plniť príkazy a úlohy priamo od aplikácií, ktoré im ich zadávajú. Ako príklad môžeme uviesť, kontrolu kvality, ktorú zadá operátor, na základe ktorej aplikácia tretej strany pošle robota vykonať úkon - vyzdvihnutie a prenos danej palety bez nutnosti, aby ho privolával priamo operátor. AMR je možné doplniť o rôzne doplnky ako robotické rameno, paletové výťahy či rôzne stojany a zásobníky. Stali sa bezpečnou, spoľahlivou a veľmi efektívnou alternatívou k tradičným manuálne riadeným vychystávacím vozidlám, ako sú napríklad vysokozdvižné vozíky. Vďaka svojej flexibilite, rýchlosti pohybu, možnosti samonabíjania a cenovej dostupnosti sa stávajú čoraz obľúbenejšou alternatívou AGV.  

MIR_visteon_08-1024x682.jpg

Je potrebné myslieť aj na nevyhnutnosť kúpy viacerých zariadení pre prípad zastupiteľnosti počas nabíjania. Pri výbere robota taktiež treba myslieť na obmedzenie veľkosti a nosnosť maximálnej hmotnosti, ktorú dokážete na robot naložiť. Výber vhodného zariadenia je dôležitou súčasťou rozhodovacieho procesu. Návratnosť investície je približne 1,5 až 3 roky. 

Vďaka svojej vysokej flexibilite a svižnosti sú AMR vhodné do moderného výrobného prostredia, ktoré môže byť vysoko dynamické a potrebuje zariadenie, ktoré sa dokáže zmenám rýchlo prispôsobiť. Ak vo vašom podniku optimalizujete skladové procesy a snažíte sa o maximálnu efektivitu, AMR vám k tomu dopomôže.

Do systémov dokážeme implementovať roboty, ktoré vyberáme presne podľa potrieb zákazníka v reálnom priestore. Na základe toho, v akom prostredí a na akú činnosť bude robot potrebný, vieme osloviť rôznych dodávateľov, s ktorými spolupracujeme. Poradíme vám, či je pre vás vhodné zariadenie AMR alebo AGV. Taktiež vieme zabezpečiť prepojenie so systémami prostredníctvom integračnej platformy a vytvoriť aj plne automatizovanú činnosť autonómnych mobilných robotov.

Veronika Dubovcová